maanantai 2. elokuuta 2021

Unelmien kesätyö 2021: Jesperi Turkan raportti

  Loppuraportti - Roskariksa 2021 
Jesperi Turkka

Kuukausi roskariksan työssä on nyt taputeltu. Otin kohteeksi kaupungin itäpuolen siistimisen. Täältä tiesin aika hyvin ainakin lähialueiden roskaisimmat paikat, koska asun itse itäpuolella Savonlinnaa. 

Sain hyvän perehdytyksen kesätyöhöni, jonka pohjalta oli hyvä ryhtyä hommiin. Myös Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n nettisivuilta löytyi hyvää apua roskien lajitteluun: Lajittelun ABC. Roskariksan työn aikana opin paljon roskien lajittelusta sekä tunnistamaan paljon paikkoja, joissa roskia yleensä esiintyy. Yllätyksenä tuli kuitenkin roskien määrä ja se miten niitä löytyy ihan joka paikasta. En osannut odottaa sitä, että osassa paikoissa roskataan niin paljon, että seuraavanakin päivänä siivouksen jälkeen siellä on ihan sama määrä roskaa kuin edeltävänä päivänä. 

Yleisin roska mitä luonnosta löytyi oli ylivoimaisesti tupakantumpit. Saman huomion olivat Jesse ja Liisakin tehneet viimevuoden loppuraporteissaan. Se on kyllä aivan uskomatonta miten tupakantumppeja löytyy aivan joka puolelta. Tupakantumppeja löytyy etenkin todella paljon sellaisilta paikoilta joissa nuoriso viettää paljon aikaa, mutta myös sellaisilta paikoilta joissa niitä ei voisi millään kuvitellakaan olevan. 

 

Roskiksia voisi lisätä teiden tai kävelykatujen varrelle vähän enemmän koko kaupungin alueelle. Monesti kun ihmiset eivät näe lähistöllä roskiksia he heittävät roskat tien varsille. Jos roskiksia olisi tiuhempaan teiden varsilla, menisivät roskatkin varmemmin roskiin.

 Roskariksan työhön voisi jatkossa palkata kaksi työntekijää samaan aikaan. He voisivat kerätä roskia yhdessä. Silloin olisi lisäksi seuraa työpäivän aikana ja roskien kerääminen olisi myös paljon tehokkaampaa. Myös välillä kahdet käsiparit olisivat tarpeen painavampia ja isompia jätteitä siirrellessä. Lisäksi joku taho voisi suunnitella roskariksalle sopivan kokoisen ja kevyen kärryn, jonka voisi kiinnittää pyörään. Kärryssä olisi hyvä olla lajittelulootat valmiina esimerkiksi muoville, pahville, sekajätteelle, metallille, lasille ja biojätteelle. Lajittelukärry tehostaisi myös työntekoa.

 

Roskariksan työtä suosittelen sellaiselle tyypille, joka tykkää itsenäisestä työstä, liikunnasta ja arvostaa luonnon puhtautta. Tämä on ollut minulle todellakin unelmienkesätyö, sillä olen päässyt liikkumaan runsain määrin ulkona raittiissa ilmassa ja samalla olen tehnyt luonnolle hyvää keräämällä roskia. Säätkin sattuivat aivan kohdilleen, jokaisena päivänä oli todella hyvä sää. 

 

Kiitokset Kolomosen ja Asukasloikan mukavalle ja rennolle työporukalle hienosta kesätyökokemuksesta!

- Jesperi Turkka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.