perjantai 9. lokakuuta 2020

Unelmien kesätyöt 2020

Syksy on täällä. Lehdet putoilevat puista ja illat pimenevät. Hyvä hetki siis palata vielä kerran kesäisiin fiiliksiin! Asukasloikan hankeperheeseen kuuluva UKT, eli unelmien kesätyökilpailu, tuo nuoretkin mukaan tutustumaan hanketyöhön ja oppimaan työelämän pelisääntöjä, ehkäpä ensimmäistä kertaa. Meille Asukasloikassa on tärkeää, että nuoret saavat hyviä kokemuksia työelämänsä alkumetreillä, ja samalla pääsevät toteuttamaan itseään ja unelmiaan kesätyöprojektinsa kautta. UKT luo samalla hyvää mieltä ja piristystä kaupungin asukkaille, aika lailla win-win-tilanne siis!

Viime kesän aikana saimme toteutettua kolmen nuoren, Jessen, Saran ja Liisan, unelmien kesätyöt. Olimme tästä hyvin iloisia etenkin siksi, että keväällä kun kesätöitä alettiin suunnittelemaan, koronatilanne loi epävarmuutta myös kesätöiden toteutumisesta turvallisesti. Onneksi kesän ajan tilanne pysyi rauhallisena, eikä se sitten loppujen lopuksi vaikuttanut kesätöiden järjestämisen ja toteutumisen onnistumiseen. Tänä kesänä otimme myös ensimmäistä kertaa mukaan kesätyökummeja, jotka löytyivät hankeperheemme muista hankevetäjistä. Kesätyökummien avulla varmistimme, että jokaisella nuorella on riittävä tuki ja ohjaus saatavilla koko kesätyön ajan.

 

Roskariksa

Roskariksaa kuljettivat vuorotellen Jesse ja Liisa. Roskariksa syntyi Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen ideasta jätteenlajitteluvaunulla varustetusta polkupyörästä. Yhdessä Asukasloikan kanssa tästä syntyi kesätyö, jota pääsimme nuorille tarjoamaan. Harmiksemme alkuperäinen roskariksa -pyörä ei valmistunut ajallaan, mutta plan b, eli pyörä, johon sai roskapihdit kiinnitettyä, toimi tilalla kuitenkin vallan mainiosti. Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys pysyi koko projektin ajan vahvasti mukana, etenkin työnohjauksessa.

Roskariksa toimi Savonlinnan kaupunkitaajaman alueella kesä -ja heinäkuun ajan. Kesätyönuoret siistivät kaupunkiluontoa ja saivat aikaan hyviä keskusteluja paikallisten ihmisten kanssa luonnonsuojelusta, roskaamisesta ja sen haitoista. He olivat esillä myös tapahtumissa muun hankeperheen mukana. Joka viikon lopussa tehtiin viikkokatsaus, jotka julkaistiin Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen ylläpitämässä Roskariihi -Facebook ryhmässä. Sekä Jesse että Liisa olivat hämmästyneitä luonnossa olevan roskan määrästä, kuinka paljon sitä todellisuudessa onkaan. 

Jesse ja Liisa kokivat työn palkitsevana, ja olivat tyytyväisiä niin tarjoamiimme työvälineisiin kuin ohjaukseen ja perehdytykseenkin. Kiitos vielä Jesse ja Liisa, hienoa työtä!

 

Savonlinna taiteen kautta

Saran UKT-projekti, Savonlinna taiteen kautta, oli alusta saakka hänen itsensä suunnittelema. Ideana oli maalata ja piirtää teoksia, ikuistaa hetkiä kesäisestä kaupungistamme. Teoksista syntyi näyttely Kahvila Alkun seinälle, josta monet pääsivät upeita teoksia ihastelemaan. Halutessaan pystyi varaamaan itselleen lempimaalauksensa, ja näyttelyn päätyttyä sen sai omaksi.

Sara kertoi kehittyneensä piirtäjänä ja maalaajana projektin aikana valtavasti, kun pääsi taitojaan harjoittamaan enemmän kuin normaalisti. Teokset saivatkin paljon ihasteluja, ja toivottavasti ilostuttavat omistajiaan vielä kauan, mihin ikinä päätyivätkään! Sarakin oli oikein tyytyväinen kesän projektiinsa. Kiitos Sara!Kaiken kaikkiaan olemme todella tyytyväisiä menneeseen UKT kesään, ja saimme aivan ihanat nuoret sitä meidän kanssamme toteuttamaan!


Nuorten kommentteja UKT:sta:

Olen nähnyt kaupunkia aivan uusin silmin ja päässyt käymään paikoissa, joissa en ilman tätä työtä varmasti olisi koskaan välttämättä vieraillut.

En oikeastaan voisi kuvitella parempaa kesätyötä ja olenkin erittäin tyytyväinen kuluneen kuukauden työpäiviin Unelmien Kesätöissä.

Kaiken kaikkiaan kesätyökuukauteni oli todella toimiva ja onnistunut. Työnkuva oli toteutettu hyvin ja selitettiin perusteellisesti, työvälineet olivat kunnossa ja työpaikan ilmapiiri huippuluokkaa. Kyllä tätä hyvällä omatunnolla pystyy kutsumaan Unelmien kesätyöksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.