Vesj´kansa -hanke starttasi syyskuussa 2019. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa Säämingin alueen asukkaiden vesj´kansa -identiteettiä. Muihin tavoitteisiin kuuluu mm. aineettoman kulttuuriperinnön kerääminen vesj´kansan tarinoina, veteen ja luontoon liittyvän viisausperinnön vaaliminen ja palauttaminen sekä (vesi)hyvinvointiin liittyvät palvelut ja tuotteet, jotka vahvistavat mielen, sielun ja ruumiin hyvinvointia ja palauttavat osallistujien luontoyhteyttä. Näitä jälkimmäisiä palveluita tutkimme ja kehitämme hankkeessa ohjatusti, yhdessä kokeillen ja kadotettua luontoviisautta etsien ja vahvistaen. Hanke toteutuu seuraavan 12 kuukauden aikana ja siihen kuuluvia ja liittyviä tapahtumia voi seurata Vesj´kansa -fb-sivuilta https://www.facebook.com/Vesjkansa-119093202811764/, paikallisesta lehdestä ja tapahtumien osalta mm. savonlinnanyt.fi -sivustolta. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, niin voit myös olla suoraan yhteydessä sähköpostilla vesjkansa@gmail.com.
Vielä tämän vuoden puolella on luvassa voimaannuttavaa vesivärimaalausta ja vesj´kansan tarina -päivä Savonlinnan kirjastolla ma 2.12. Jälkimmäisessä toivomme kuulevamme asiakkaiden rantoihin ja veteen liittyviä tarinoita sekä ajatuksia siitä, mitä vesj´kansalaisuus itse kullekin merkitsee ja kuinka sen määrittelemme. Kirjastossa esillä myös vesj´kansa -aiheista kirjallisuutta. Juuri nyt haemme myös halukkaita haastateltavia tai haastattelijoita liittyen vesj´kansan tarinoihin ”ennen sähköä”. Nämä haastattelut on tarkoitus toteuttaa tammi-helmikuussa 2020.
”Veri vetää veden äärelle ja souteluretkille ja uimaan ja kahlaamaan rantaveteen, istuskelemaan rantakiville ja heittelemään leipäkiviä sekä kuuntelemaan kuikkien huuteluita kesäiltoina. Rantakoivikot ja tervalepät kuuluvat rantamaisemaan. Järvikalat maistuvat monipuolisesti ja oikeastaan elo vaatii järvikalojen syöntiä. Vesjkansalaisuus on kohtuullisuuden kulttuuria, vuodenaikojen mukaan elämistä ja pyhän pyhittämistä. Arkena sitten taas tehhään töitä. ” (Mirja ”Metsäkellijä” Nylander)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.